Mittaustieto auttaa kerrostalon energiahukan jäljille
Lämmityskauden alkaessa monessa taloyhtiössä kipuillaan sisälämpötilojen kanssa. Mittaustieto voidaan valjastaa parantamaan asumisolosuhteita ja säästämään samalla taloyhtiön kustannuksia. Maksutta ladattava taloyhtiön dataopas neuvoo, kuinka se tehdään.
Lämmityskauden jälleen alkaessa moni kerrostalon asukas tuskailee liian kuuman – tai kylmän – asuntonsa kanssa. Kun taloyhtiö lähtee ratkomaan ongelmia, törmäävät isännöitsijä tai hallitus ensimmäisenä mittaustiedon puutteeseen. Lämpötiloja voi mitata käsin, mutta tiedon keruu on työlästä.
Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanke on kokeillut pääkaupunkiseudun taloyhtiöissä, miten kerrostalojen energialaskua voi leikata ja asumisen olosuhteita parantaa nykyaikaisten etäluettavien anturien avulla. Pilottitaloyhtiöiden opit on koottu ilmaiseen Taloyhtiön dataoppaaseen.
”Energiankulutuksen osuus taloyhtiön hoitokuluista on tyypillisesti 30-40 prosenttia – ja energialaskua on usein helppo leikata. Mutta se on mahdollista vain, jos tiedämme, mihin energiaa taloyhtiössä kuluu”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Jenni Venäläinen.
Opas auttaa taloyhtiön hallitusten jäseniä, isännöitsijöitä ja digitekniikasta kiinnostuneita asukkaita ymmärtämään, miten digitaalinen mittaustieto voidaan valjastaa säästämään taloyhtiön kustannuksia ja parantamaan asumisolosuhteita. Data ja mittaukset ovat tärkeä osa asumisen energiatehokkuuden parantamista.
Helpoin säästökohde on ylilämmitys
Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeen pilottitalojen etäluettavat mittarit paljastivat, että lähes kaikkien talojen porraskäytävät olivat monta astetta suosituksia lämpimämpiä. Dataoppaasta voit lukea millaisiin säästölukemiin voi mittaustiedon avulla päästä.
Mittaustieto auttaa säästämään, mutta sen avulla voi myös parantaa asumisen olosuhteita. Huoneistoista mitattu lämpötilatieto kertoo esimerkiksi lahjomattomasti, kaipaako talon lämmitysjärjestelmä tasapainotusta. Pahimman energiahukan jäljille pääse jo käsikäyttöisellä lämpömittarilla ja energiayhtiöiden kulutusraportteja seuraamalla.
Älykäs ohjaus seuraava askel
Mittaustiedon kerääminen on helppo automatisoida etäluettavien mittarien avulla. Seuraava askel on hyödyntää automaattisesti kerättyä mittaustietoa taloautomaation ohjaamisessa. Taloyhtiöiden ulottuvilla on jo monia tällaisia palveluita. Dataopas esittelee esimerkiksi palveluita, jotka säätävät talon lämmitystä ja ilmanvaihtoa automaattisesti mittaustiedon perusteella. Myös talon vesimittarit voi ottaa etävalvontaan. Näin esimerkiksi vesivuodoista saadaan automaattinen hälytys.
”Kun koko kiinteistön lämmitystä ohjataan huoneistokohtaisten mittausten ja tulevien sääennusteiden perusteella, lupaavat alan yritykset tyypillisesti 10 prosentin säästöä lämmityskuluihin”, Jenni Venäläinen kertoo.
Taloyhtiön dataopas
Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeen julkaisema Taloyhtiön dataopas esittelee myös mittausdatan hyödyntämisen edelläkävijöitä sekä neuvoo alkuun taloyhtiön digitaalisten palvelujen hankinnassa. Lataa taloyhtiön dataopas.
Lisätietoja:
Jenni Venäläinen
projektipäällikkö, Ilmastoviisaat taloyhtiöt hanke
jenni.venalainen[at]hsy.fi
Kirjoittaja: Petja Partanen, Viestintäyhtiö Tarinatakomo