Blog

Etäseurantaa kiinteistöille betoniseinienkin läpi – tätä on LoRaWan-verkko

- Updated 18.5.2020

Kiinteistöjen energian- ja vedenkulutuksen etäseuranta onnistuu LoRaWAN-verkolla, jonka kattavuus on Suomessa jo hyvällä tasolla.

Energian- ja vedenkulutuksen seuraaminen ovat kiinteistöille keino tavoitella energiatehokkuutta, ja LoRaWAN-verkko tarjoaa mahdollisuuksia tarvittavan datan saamiseen. Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanke haastatteli Digitan IoT-palveluiden johtaja, Ari Kuukkaa ja kysyi, miten Suomessa hyödynnetään nyt LoRaWAN-verkkoa.

“Käyttötapauksia on jo monia esimerkiksi kiinteistöille. Etuna on, että LoRaWAN toimii myös paikoissa, joissa yhteydet ovat paksujen betoniseinien ja lattioiden vuoksi haastavat, kuten kiinteistöjen kellareissa. Näin onnistuu vesimittarinkin lukeminen etänä”, hän kertoo.

Tänä päivänä enemmistö LoRaWAN-verkon käyttäjistä on yrityksiä ja organisaatioita, jotka käyttävät sitä esimerkiksi työkoneidensa paikantamiseen. Kiinteistöissä on mahdollista seurata muun muassa ilmanlaatua, paine-eroja ja ilmastoinnin asetuksia. Tästä näkökulmasta LoRaWAN sopii myös taloyhtiöiden tarpeisiin.

“LoRaWANin mahdollistama vesimittareiden etälukeminen tukee energiatehokkuutta – esimerkiksi seuraamalla kuuman veden käyttöä, voidaan säästää energiankulutusta. Toinen mahdollinen käyttökohde on älyvesimittarit, joiden avulla voidaan havaita veden piilovuotoja”, Kuukka sanoo.

“Taloyhtiöiden kannalta etuna on myös, että dataa tuottavat IoT-sensorit ovat edullisia ja kompakteja sekä virrankulutukseltaan pieniä – samaa patteria voi käyttää jopa vuosia.”

Käyttökohteiden määrän ohella myös itse verkon kattavuus on kasvanut Suomessa nopeaa vauhtia.

“Olemme jo väestön osalta 95 prosentin kattavuudessa ja maantieteellisestikin 60 prosentissa. Vuonna 2019 tukiasemia on asennettu 200 ja sama tavoite on myös seuraavana vuonna.”

Tilaa Ilmastoviisaat taloyhtiöt -uutiskirje, niin saat tietoa taloyhtiösi keinoista energiatehokkuuteen

Tutustu Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hankkeeseen.

Ilmastoviisaat taloyhtiöt -hanke vauhdittaa taloyhtiöiden digiloikkaa. Tavoitteena on saada asunto-osakeyhtiöt ja niiden asukkaat aktiiviseksi osaksi älykaupunkia ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. Ilmastoviisaat taloyhtiöt kehittää yhteisiä toimintamalleja asuinkerrostalojen tiedon keräämiseen, jakamiseen ja omistajuuteen. Hanke myös pilotoi asuinkiinteistöjen IoT-sensoridatan hyödyntämistä kuudessa kerrostaloyhtiössä Helsingissä ja Vantaalla yhdessä asukkaiden kanssa. Vuoden 2020 loppuun kestävässä hankkeessa ovat mukana Helsingin ja Vantaan kaupungit, Forum Virium Helsinki, Green Building Council Finland ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY.

 

Kuva: Helsinki Marketing / Jussi Helsten

 

Yhteystiedot:
Aleksi Heikkilä, projektikoordinaattori,
Helsingin kaupunki
aleksi.heikkila(at)hel.fi

Search